Sigara bağımlılığının hem psikolojik ayağı hem de nikotin reseptör ayağı olabilir.

Kişi sigarayı bir arkadaş gibi görüyorsa, kendisinin bir parçası olarak görüyorsa bağımlılığın psikolojik ayağı  güçlü demektir. Burada sorulması gereken asıl sorular: Sigarayı seviyor musun? Sigarayı kendin için, sağlığın için mi bırakmak istiyorsun? Bırakırken çekeceğin sıkıntılara değecek mi?  olmalıdır. Sigarayı GERÇEKTEN bırakmak istemeyen bir kişi hangi yöntemi kullanırsa kullansın ya bırakamaz ya da sadece ara verebilir.

Bazı sigara bağımlıları ailelerinden, çevrelerinden gördükleri baskı ile sigarayı BIRAKMAK İSTER GİBİ davranırlar. Hatta sigara bırakmak için denemedikleri yöntem kalmaz. Amaç “…yöntemini bile denedim, bırakamadım. Ne yapayım?” demek ve çevrelerinden gelen baskıyı azaltmaktır. Bu kişler bilinçaltında çözemediği bir sorun belki bir travma  nedeniyle  bağımlılık yaşıyorsa veya  başka psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle bağımlılık yaşıyorsa  profesyonel psikolojik  yardım işe yarayabilir.

Nikotin reseptör  bağımlılığının çözümünde ise  nadiren nikotin bantları, sigara bıraktıran ilaç vs gerekebilir. Kişi sağlığının değerini kavrayıp sigarayı bırakmaya karar verirse nikotin reseptör bağımlılığı genelde kolayca atlatılmaktadır.

İşin özü: Sigara içmek arabada emniyet kemeri takmamaya benzer. Kaza olana kadar her şey normal gider. Sağlıklı olduğu sürece hep sağlıklı kalacağına inanan, ne zaman çıkacağı belli olmayan bir sağlık sorunu için sıkıntı çekmeye gerek olmadığını düşünen biri, yani sahip olduğu bedene en çok değer vermesi gereken kişi bu değeri vermiyorsa, bu kişi için aslında çok da yapacak bir şey yoktur. 

Hipno-Terapi-ile-Sigarasiz-Yasam