Hipnoz İzmir Ericsonian Hypnotheraphy Deren Muayahane Tedavi
Klinik hipnoz bilinç ve bilinçaltının aynı anda açık olduğu bir konsantrasyon halidir, yani hipnoz derin uyku hali ya da bilinçsizlik hali değildir. Klinik izmir hipnozda hem bilinç hem de bilinçaltı aynı anda devrededir. Suje, seans sırasındaki tüm konuşulanları çok net hatırlar, aksi halde tedavi işe yaramaz.
Klinik hipnoz
Klinik hipnoz, sahne (show) hipnozu ile karıştırılmamalıdır. Biri kişileri eğlendirmek amaçlı yapılır, bir nevi sihirbaz numarasıdır. İnternette ‘sahne hipnoz-show’ unun nasıl yapıldığını adım adım öğrenebilirsiniz. Diğeri ise hekim tarafından tedavi amaçlı uygulanır. Ayrıca Teknik olarak da birbirleri ile alakaları yoktur, olamaz. İzmir Klinik hipnoz uygulamalarının eğitimini sadece hekimler ve klinik psikologlar alabilmektedir.
Prof.Dr.Milton Erickson (kendisi hem psikiyatrist hem psikolog) ve ardından gelen öğrencileri tarafından geliştirilen modern klinik hipnoz uygulamaları Amerikan Psikoloji Derneği ve Amerikan Tabipler Birliği tarafından geçerli bir terapi prosedürü olarak kabul edilmiştir. Ericksonian Terapi her ay üzerine 1 kitap yayınlanan, binlerce bilimsel makale ile desteklenmiş, FMRI da etkisi görüntülenmiş, üniversitelerde öğretilen bir terapi yöntemidir.
Ülkemizde, 2015 yılında klinik hipnoz ile ilgili yasa çıkmıştır. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de sadece hekimler ve klinik psikologlar klinik hipnoz uygulayıcısı olmak için gerekli olan eğitim programına katılabilmektedir.
Klinik izmir hipnoz
Klinik hipnoz sertifikası almış hekimler (veya klinik hipnoz sertifikalı hekim gözetiminde hipnoz sertifikalı klinik psikolog) tarafından, Bakanlık tarafından onaylanan ve denetlenen hipnoz merkezlerinde (muayenehane, hastane, tıp merkezi) uygulanabilmektedir.
Toplum tarafından yaygın olarak bilinen eski klasik telkine dayalı hipnozdan faklı olarak Ericksonian terapide her danışan için ayrı yöntem kullanılmaktadır. Her danışanın davranış yapısı, ruh hali, problemi, kişilik özellikleri, düşünce sistemi ve bilinçdışı uygulamalara yatkınlığını göz önüne alarak terapi sırasında kişiye özgü uygulama yapabilmektedir. Ericksonian terapide terapist sadece bir rehber görevi görmektedir. Bilinçaltında olan ve danışanın varlığını unuttuğu cevapları bulmasına kılavuzluk etmektedir. Bu oldukça zor ama etkili bir yöntemdir. Uyarlama (utilization) yöntemiyle danışanın bir direnci tedavide bir araç olarak kullanılabilmektedir.
KİMLERE UYGULANIR? KİMLERE UYGULANMAZ?
- Herkes (eğer isterse) hipnoz olabilir. Psikotik hastalara, demans, Alzheimer hastaları, zeka geriliği olanlara uygulanmaz. Bunların haricinde iyileşmek isteyen herkese uygulanabilir.
- Bir hekim tarafından uygulandığında yan etkiler yok denecek kadar azdır. 15-20 dk içinde düzelen yorgunluk, uyuşukluk, dikkat dağınıklığı olabileceğinden sujelere seans sonrası 20-30 dk araç kullanmaması önerilir.
HİPNOZ UYGULAMALARI NEYE BENZER
Gözü kapalı konuşma şeklindedir. Gözü açık da olabilir (sohbetsel teknikler).
Hayal kurduğumuz anlara veya uykuya dalmadan önceki duruma benzer.
Seanstan çıkıldığında, seans sırasında söylenen her şey hatırlanır. Aksi halde tedavi etkisini gösteremez.
Hekim seansı sonlandırmadan odadan ayrılsa bile kişi bir süre sonra seansı kendi sonlandırarak kalkar ve günlük yaşantısına döner.
Bilinç ve bilinçaltı aynı anda açık olduğundan kontrol her zaman danışandadır.
KLİNİK HİPNOZ UYGULAMALARININ KULLANILDIĞI BAZI ALANLAR:
Korku-kaygı bozuklukları (Panik atak, yaygın anksiyete, sosyal fobi, spesifik fobiler (hayvan, böcek, yükseklik, uçak, kapalı alan vb).
Kişisel performans, başarı, akademik başarıyı arttırma.
Cinsel işlev bozuklukları (Erken boşalma, iktidarsızlık, vajinismus.)
Psikosomatik problemler (migren, huzursuz bağırsak sendromu, ekzema, ürtiker, saç kıran)
Çocuklardaki davranış bozuklukları (Alt ıslatma, parmak emme, tırnak yeme, tikler, kekemelik…)
Öfke kontrol sorunları
Post travmatik stres bozukluğu (ör.deprem sonrası)
Özgüven eksikliği
Spor performansını artırmak
Uyku Problemleri
Ailede İletişim Problemleri
Bağımlılıklar (sigara, karbonhidrat, kumar vb).
Kemoterapi kaynaklı bulantı ve/veya kusma
Kronik ağrılar
Ameliyat kaynaklı ağrılar
Anestezi kullanmadan doğum
Lokal anestezik iğne yapılmadan diş çekimi
Klinik Hipnoz uygulamaları ayrıca: kişinin kendi iç dinamiklerini anlamasını kolaylaştırır. Cevap bulunamayan sorulara cevap bulur. Bedensel ve zihinsel semptomların kontrol edilebilirliğini seansta gösterir. Kişinin kendisini tanımasını ve anlamasını (içgörü) kısa yoldan temin eder. Kişisel gelişime gerçek anlamda ve kalıcı katkı sağlar. Diğer terapötik yaklaşımlar için önemli bir destekleyicidir (ör.BDT).
OTOHİPNOZ:
Seans sırasında verilen otohipnoz ile suje evde yapacağı otohipnozlar ile: Hekime ve seanslara bağımlılık azaltılır, farkındalık, odaklanma artar, derin bir rahatlama sağlanır
Not: Sağlık bakanlığı onaylı yetki belgesi olan diş hekimleri de sadece anestezi kullanmadan cerrahi müdehale yapabilmek, dişçi koltuğu korkusunu yenebilmek için hipnoz kullanmaya yetkilidirler.
İçindekiler