Sağlıklı Kilo Kontrolü

Verilemeyen kilolar ve sert diyetlerin yarattığı  kaygı nedeniyle vücuttaki kortizol (stres ile artan hormon) seviyesi artmaktadır. Kortizol ise yağ depolamayı artıran bir hormondur. Bir süre sonra kişi kısır döngüye girebilir. Verilemeyen kilolar ve diyet nedeniyle kaygı artar-> kortizol salınımı artar-yağ depolama artar-> kilo verme zorlaşır.

Kortizol ayrıca kan basıncını, kan şekerini artırır, bağışıklık sistemini baskılar. Yani sağlıklı olmaya çalışırken sağlığımızı kaybedebiliriz. Burada asıl soru “neden kilo vermek istiyorum?” olmalıdır. Sadece sağlık içinse, gerçekten sağlık içinse ve kişi kendisi için isteyip  kilo veremiyorsa, verilen diyetin kişiyi strese sokmayacak şekilde ayarlanması, belki egzersiz eklenmesi, hedef kilo için biraz daha uzun bir zaman verilmesi  çoğunlukla bu sorunu çözer. Asıl sorun KENDİSİ ÇOK FARK ETMESE DE  kişi başkaları için yiyeceği besin miktarını ve çeşitliliğini  kısıtlamak istemiyorsa, bir başka deyişle  fazla kilolarını bir sıkıntıya girmeye değecek bir problem olarak görmediğinde ortaya çıkar. Kişi hem çevresi hem de kendisi ile çatışır. Örneğin:

 -Eşi veya aileden biri  kilo vermesini istiyor, baskı yapıyor, küçük düşürücü konuşmalar yapıyorsa,

-arkadaş ortamında konuşma dönüp dolaşıp onun kilosuna, sağlığına geliyorsa yani arkadaş  baskısı, 

-bilinçaltında çözemediği bir sorun nedeniyle bir bağımlılık yaşıyorsa.

İlk iki örnekte kişi kendisi için ve sağlığı için sıkıntıya girmeye gönüllü olmadığından hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın ya istediği kadar kilo veremez ya da verdiklerini kısa sürede geri alır. Bundan dolayıdır ki mide küçültme ameliyat olanlarının yarısından fazlası 5 yıl içinde tekrar eski kilolarına dönmektedirler.

Son verilen örnekte yani kişi bilinçaltında çözemediği bir sorun belki bir travma  nedeniyle bir bağımlılık yaşıyorsa profesyonel psikolojik  yardım işe yarayabilir.

Duygusal yeme, anoreksiya nervoza-blumia gibi yeme bozukluklarında da profesyonel psikolojik yardım mutlaka alınmalıdır.